Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 50 g drojdie de bere
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita sare
  • 125 g unt
  • 150 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 1 lingurita coaia rasa de lamaie.

Pentru umplutura:

  • 300 g seminte de mac
  • 250 ml lapte
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 esenta de vanilie.

Pentru glazura:

  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • Pentru decor iti trebuie:
  • felii de portocala glasata
  • miez de nuca

Mod de preparare:

Se freaca drojdia cu o lingura de zahar, doua de faina si una de lapte. Se lasa la crescut, apoi se amesteca cu restul ingredientelor si se framanta pana se obtine un aluat omogen si elastic. Se acopera si se lasa la crescut, intr-un loc cald. Cat timp creste aluatul,  se prepara umplutura. Se pun la fiert laptele, zaharul si semintele de mac, la foc mic, aproximativ 15 minute. Se strecoara laptele care este in plus si se amesteca macul cu putina esenta de vanilie. Se intinde aluatul in foaie, se adauga umplutura de mac si se ruleaza dandu-i forma de cozonac. Se pune in tava unsa si se lasa la crescut inca 30 de minute. Se coace, la temperatura potrivita, aproximativ 50-60 de minute. Se scoate din tava si, cat este cald, se imbraca cu glazura preparata din zaharul frecat cu zeama de lamaie si se decoreaza cu felii de portocala glasata si cu jumatati de miez de nuca, rumenite in cuptor.

Pofta buna!🙂