Ingrediente:

  • 1 cana caise uscate,tocate
  • 1 cana ananas confiat/zaharisit,tocat
  • 1/2 cana coaja portocala confiata,tocata-vezi reteta
  • 1/2 cana cirese uscate
  • 1/2 cana stafide aurii
  • 1/2 cana nuci jumatati
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita praf copt
  • 1 cana unt nesarat,la temp. camerei
  • 1 cana zahar
  • 4 oua
  • 1 lingurita coaja portocala rasa
  • 1 lingurita coaja lamaie rasa
  • 1/3 cana coniac

Pentru glazura:

  • 3 linguri unt,la temp. camerei
  • 2 cani zahar pudra,cernut
  • 4 linguri coniac

Pentru coaja portocala confiata:

  • 2 portocale
  • 1 cana zahar

Mod de preparare:

Incalzesti cuptorul la 148 grade. Ungi o forma patrata de 20 cm si pui 2 straturi da hartie pergament.Infasori la exterior forma in staniol-folie aluminiu. (aceasta izoleaza checul si procesul de gatire e lent). Amesteci:caisele,ananasul,coaja portocala zaharisita,cireele,stafidele,nucile cu 1/2 cana faina,lasi deoparte.Cerni faina ramasa cu praful copt. Intr-un bol mare,freci untul si zaharul pana se umfla.Adaugi ouale pe rand,bati bine dupa fiecare ou. Pui cojile,adaugi faina alternanad cu coniacul in trei parti egale,pana se incorporeaza,adaugi fructele,intinzi in tava.Coci in centrul cuptorului pt 1 3/4 la 2 ore,pana scobitoarea inserata in centru iese curata.Lasi sa se raceasca comlpet.

Pentru glazura:

Freci untul cu 1/4 cana zahar pana se umfla,adaugi coniacul cat sa obtii consistenta dorita,intinzi pe chec. Checu poate fi pastrat pana la o luna(simplu) sau o saptamana(glazurat)in orice container.

Pentru coaja portocala zaharisita:
Tai coaja de portocala 0,5 cm fasia.Oparesti coaja 2 min,o scurgi.Pui cojile in oala cu zahar si o cana apa la foc mic,fierbi 10-15 min,pana devin translucide.Scurgi bine le intinzi pe hartie copt sa se raceasca si sa se usuce 1-2 ore. Pastrezi cojile in orice container pana le folosesti.

Pofta buna!🙂